A naptárletöltés.hu GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEI (GYIK)

TARTALOM

 1. MI A NAPTÁRLETÖLTÉS.HU?
 2. HOGYAN KEZDŐDÖTT? MI A NAPTÁRLETÖLTÉS.HU TÖRTÉNETE?
 3. MILYEN NAPTÁRTÍPUSOK VANNAK?
 4. MILYEN NAPTÁRMÉRETEK VANNAK?
 5. HOGYAN TUDOK SAJÁT NAPTÁRT KÉSZÍTENI?
 6. MIÉRT CSAK ILYEN TÍPUSOK VANNAK?
 7. MELYEK A FELTÖLTENDŐ OPTIMÁLIS KÉPMÉRETEK?
 8. MI A LEGGYORSABB MÓDJA A NAPTÁRKÉSZÍTÉSNEK?
 9. TUDNAK NYOMTATOTT NAPTÁRAKAT POSTÁZNI A SZÁMOMRA?
 10. HOL ÉS HOGYAN TUDOK NAPTÁRAKAT KÉSZÍTENI?
 11. A JÖVŐ? MILYEN FEJLESZTÉSEK VÁRHATÓAK?
 12. VAN HETI BONTÁSÚ NAPTÁR IS?
 13. TERVEZNEK-E IDEGEN NYELVŰ, ANGOL NYELVŰ VERZIÓT?
 14. VAN LETÖLTHETŐ NAPTÁRKÉSZÍTŐ SZOFTVERÜK?
 15. HOL TÖLTHETŐ LE AZ ELKÉSZÜLT NAPTÁRAM?
 16. ELFELEJTETTEM A LETÖLTÉSI LINKET. HOL TÖLTHETEM LE A NAPTÁRAM?
 17. MIÉRT ILYEN LASSÚ A NAPTÁR KÉSZÍTÉS?
 18. MIÉRT NEM TUDOK EGYEDI NAPTÁRT KÉSZÍTENI?
 19. MIÉRT NEM MEGY VÉGIG A NAPTÁRKÉSZÍTÉS FOLYAMATA
 20. MIÉRT KAPOK FOLYTON SZERVERHIBA ÜZENETET?
 21. FOLYTON HIBÁBA ÜTKÖZÖK. MIÉRT?
 22. A NAPTÁRON FEJJEL LEFELÉ VANNAK A FOTÓK. MIÉRT?
 23. LEMARAD A FOTÓK EGY RÉSZE (AZ ALJA) A NAPTÁRAKRÓL. MIÉRT?
 24. HOGYAN TUDOK JÓ MINŐSÉGŰ NAPTÁRAKAT KÉSZÍTENI?
 25. MIÉRT NEM SIKERÜL HASZNÁLNI AZ ONLINE KÉPSZERKESZTŐT?
 26. HOGYAN KELL HASZNÁLNI AZ ONLINE KÉPSZERKESZTŐT?
 27. A LETÖLTÖTT PDF FÁJL MEGSÉRÜLT. MIÉRT?
 28. JPG KÉPEKET TÖLTÖK FEL, MÉGIS A "HIBÁS KÉPFORMÁTUM!" ÜZENETET KAPOM! MIÉRT?
 29. NEM TUDOK LETÖLTENI ELŐRE ELKÉSZÍTETT NAPTÁRAKAT! MIÉRT?
 30. HOGYAN NYOMTASSAK?
 31. MIÉRT NEM TUDOK LEIRATKOZNI A HÍRLEVÉLRŐL?

I. MI A NAPTÁRLETÖLTÉS.HU?

A naptárletöltés.hu egy ingyenes, online, nyomtatható naptárt készítő szolgáltatás. Bárki, gyorsan és egyszerűen, és ingyen, különféle méretű és formátumú éves, magyar ünnepnapokat, névnapokat és holdfázisokat tartalmazó asztali-, fali- és kártyanaptárakat készíthet. A naptárak, minden kalendárium 1971 és 2035 között érhetőek el, éves formátumban. Különféle elrendezésben, és az alapértelmezett képeken felül, akár egyedi, személyes (pl. családi, munkahelyi, nyaralásról készült, stb.) képekkel is elkészíthetőek. A naptárak PDF formátumúak - ily módon tölthetőek le és oszthatóak meg.
Az elkészült, generált naptárakat 7 nap után töröljük a rendszerünkből. Az archívumunkban (Nap-Tár-Tár) előre elkészített, különféle tematikájú és típusú naptárak érhetőek el. A legkedveltebbek az EXTRA naptárjaink, amelyek pl. különleges eseményekhez kötöttek (pl. olimpiai, aranycsapat, Robert Capa, stb.)

II. HOGYAN KEZDŐDÖTT? MI A NAPTÁRLETÖLTÉS.HU TÖRTÉNETE?

A naptár letöltés (www.naptarletoltes.hu) weboldal létrejöttének igénye 2010-ben merült fel először. Az év elejei napi munka során döbbentünk rá, hogy nem létezik az interneten ingyenesen letölthető, évtől független nyomtatható naptár. Hosszabb tervezési és készítési — kihagyásokkal tarkított — fázis után, a naptárletöltés weboldal 2011-ben indult el. A belefektetett energia és erőforrás meghozta a projekttől várt sikereket. Minden szempontból elismerést nyert, a felhasználók és a látogatók részéről egyaránt. A weboldal sikere elsősorban abban rejlik, hogy naptárak ingyenesen hozzáférhetőek, mindenféle ellenszolgáltatás nélkül igénybe vehető a szolgáltatás, és a felhasználók könnyedén személyes illetve egyedi, fényképes naptárakhoz juthatnak. Az eredeti céltól eltérően a képek, az egyediség, a névnapok, az ünnepnapok, a holdnaptár már csak extra, ami egy folyamat része.

III. MILYEN NAPTÁRTÍPUSOK VANNAK?

Három fő naptártípus van: Falinaptár. Asztali naptár. Kártyanaptár.

IV. MILYEN NAPTÁRMÉRETEK VANNAK?

A legnépszerűbbek az A4-es (297x210 mm) naptárak, illetve ezek félbehajtott verziója 148.5x210 mm (A5). Továbbá lehetséges 320x160 mm-es, 320x320 mm-es fali- és asztali naptárak készítése, valamint kártyanaptárt is lehet készíteni 65x100 mm-es méretben.

V. HOGYAN TUDOK SAJÁT NAPTÁRT KÉSZÍTENI?

A lépések nagyon egyszerűek, de a naptárkészítésnek több függvénye is van.

 1. A naptári év kiválasztása (1971-2035).
 2. Naptártípus kiválasztása (1-7).
 3. Képfeltöltés rádiógomb kiválasztása.
 4. 13 db, max. 2000x2000 pixeles, fekvő formátumú, max. 500 KB-os fotó (jpg, png, gif) feltöltése (kivétel a 6-s típus, ahol csak 1 db, álló fotó kell).
 5. Jogi feltételek elolvasása és elfogadása (jelölőnégyzet)
 6. A "NAPTÁRKÉSZÍTÉS INDÍTÁSA" gombra kattintás.
 7. Várakozás után, a PDF alapú naptár letöltése. PDF nyomtatása.

VI. MIÉRT CSAK ILYEN TÍPUSOK VANNAK?

Elsősorban a kommersz nyomtatók (A4, A5, A3) képességeit vettük figyelembe, hogy az átlag, otthoni felhasználók igényeit ki tudjuk elégíteni. De szempont volt a környezetbarát kialakítás is, hogy minél kevesebb papírt használjuk a naptárkészítéskor. Ha teheti csak egy-egy oldalt nyomtasson ki.

Újrahasznosítás!

NE FELEDJE! LEGYEN KÍMÉLETES A KÖRNYEZETÉVEL! Amennyiben nincs szüksége a naptár teljes tartalmára, vagy esetlegesen csak egy-egy hónapot szeretne használni, megteheti, hogy csak egy-egy oldalt nyomtat ki a naptárból! Ha teheti, vásároljon újrahasznosított papírt! Kérjük, az elhasznált naptárakat gyűjtse szelektíven!

VII. MELYEK A FELTÖLTENDŐ OPTIMÁLIS KÉPMÉRETEK?

Különböző típusokhoz, különféle méretű, felbontású fényképeket kell, lehet feltölteni.
Saját, egyedi naptárak készítéséhez fényképeket lehet feltölteni a Képfeltöltés rádiógomb bejelölésével. Ha már kiválasztotta a készítendő naptártípust, akkor javaslatot ad a rendszerünk, hogy milyen optimális méretű képeket töltsön fel a jó minőségű naptárkészítéshez. Ha még nem választott típust, akkor az ajánlott felbontáshoz az "ISMERETLEN" felirat jelenik meg. Valójában a felbontás csak ajánlott. Tölthet fel nagyobb vagy kisebb képeket is, csak a képarányt tartsa meg, így nem fog kilógni kép vagy nem lesz fehér kerete képnek az elkészült naptárban. FONTOS! A fotók egyenkénti méretei ne haladják meg az 500KB-ot, illetve a 2000x2000 pixeles felbontást. Az javasolt, optimális képfelbontások és képarányok, típusonként:

 1. típusú naptár: min. 1210 x 605 px, ajánlott 1890 x 945 px, max. 1999 x 1000 px (képarány 2:1)
 2. típusú naptár: min. 1210 x 605 px, ajánlott 1890 x 945 px, max. 1999 x 1000 px (képarány 2:1)
 3. típusú naptár: min. 1210 x 605 px, ajánlott 1890 x 945 px, max. 1999 x 1000 px (képarány 2:1)
 4. típusú naptár: min. 1123 x 794px, ajánlott 1754 x 1240 px, max. 1999 x 1414 px (képarány 99:70)
 5. típusú naptár: min. 794 x 561 px, ajánlott 1240 x 877 px, max. 1999 x 1414 px (képarány 99:70)
 6. típusú naptár: min. 384 x 591 px, ajánlott 768 x 1181 px, max. 1299 x 1999 px (képarány 20:13)
 7. típusú naptár: min. 794 x 561 px, ajánlott 1240 x 877 px, max. 1999 x 1414 px (képarány 99:70)

.

VIII. MI A LEGGYORSABB MÓDJA A NAPTÁRKÉSZÍTÉSNEK?

Ha idei vagy jövő évi naptárakról van szó, akkor a leggyorsabb, ha letölt egyet a NAP-TÁR-TÁR-ból. Válasszon az előre elkészített naptárainkból!
Ha más évek közül szeretne választani, akkor is villámgyorsan tud naptárakat készíteni, 1971-2035 között. Használja a naptárkészítő űrlapot: Válassza ki melyik évről szeretne naptárt készíteni, ill. milyen naptártípusra van szüksége, majd egyszerűen — a jogi feltételek ismeretében és elfogadása után — kattintson a "Naptárkészítés..." gombra! Némi várakozás után, az elkészült naptárt letöltheti és akár több példányban is kinyomtathatja – valamint barátai, ismerősei, partnerei számára megoszthatja. A generálás — a forgalomtól függően — 1-2 percig is eltarthat.

SKANDOMATA - online rejtvénykészítő

IX. TUDNAK NYOMTATOTT NAPTÁRAKAT POSTÁZNI A SZÁMOMRA?

Egyelőre nem. Bár gondolkozunk naptárkészítő, naptárküldő szolgáltatáson is, de egyelőre az ingyenességen van a hangsúly. Igaz sokan készítenek személyes naptárakat, pl. ajándékként, de a legtöbb embernek csak 1-1 havi naptárra van szüksége. Ezért optimális nekik a naptarletoltes.hu. Letöltik az éves naptárakat, és kinyomtatják a szükséges 1 hónapot. Így időt, pénzt és energiát spórolnak. És kíméletesebbek a környezettel.

X. HOL ÉS HOGYAN TUDOK NAPTÁRAKAT KÉSZÍTENI?

Az alábbi elérhetőségen találja az ingyenes naptár készítő űrlapot: http://naptarletoltes.hu/index.php#naptarkeszito. Kövesse a következő lépéseket a naptárkészítéshez:

 1. A Beállítások részben válassza ki a Év típusú legördülő menüből a kívánt évet.
 2. A Típus nevű legördülő menüből válassza ki a naptár fajtáját, pl. 5. Falinaptár, álló...
 3. Válassza ki a rádiógomb segítségével, hogy alapértelmezett képeket használ-e (Alapért. képek) vagy saját fotókat tölt fel a naptárakhoz (Képfeltöltés). Ha a képfeltöltést választja, akkor a Típus függvényében kell kiválasztania és feltölteni képeket (1-13 db). Teszteléshez javasoljuk a 6-os típusú kártyanaptárt, mert oda csak 1 db fotót kell kötelezően feltölteni.
 4. Majd el kell fogadnia a naptárletöltés.hu jogi feltételeit a jelölőnégyzet kattintásával. Ha elfogadta akkor megjelenik a NAPTÁRKÉSZÍTÉS INDÍTÁSA gomb.
 5. Kattintson a NAPTÁRKÉSZÍTÉS INDÍTÁSA gombra! Ezután várakoznia kell. Ha elkészült a naptár, akkor navigáljon a weblap közepére és a Letöltés gomb segítségével töltse le az elkészült naptárt, majd kedve szerint nyomtassa ki.

Videósegítséget itt talál: http://youtu.be/10bqOWh_Or8

XI. A JÖVŐ? MILYEN FEJLESZTÉSEK VÁRHATÓAK?

A jövőre vonatkozóan rengeteg ötletünk és tervünk van. A szolgáltatás színvonalát megtartva, sőt emelve, igyekszünk bővíteni a szolgáltatások körét, illetve a kész, előre elkészített naptárak számát, kiegészítve, egyedi, különleges, tematikus naptárakkal. Próbálunk a felhasználókkal, a szolgáltatás résztvevőivel kapcsolatot, interakciót tartani — lehetőség szerint figyelembe venni az igényeiket —, segíteni őket, hogy miként tehetjük színvonalasabbá a naptarletoltes.hu weboldalt, illetőleg egy kiemelkedő online szolgáltatást létrehozni és fenntartani. Elsődleges szempont, hogy igyekszünk fenntartani a folyamatos, jó minőségű és gyors működést. Folyton azon gondolkodunk miként tudnánk bővíteni a szolgáltatást, a funkciókat, és növelni a felhasználói élményt. A legfrissebb lehetőség a holdnaptár, azaz a naptárakon megjelenő holdfázisok, amik elérhetőek a személyes naptárakon is. A weboldalunkon működik már öröknaptár, jeles napokkal, névnapokkal, holdnaptárral, keresztnevek jelentésével.

XII. VAN HETI BONTÁSÚ NAPTÁR IS?

Nincs heti bontású naptárunk. A weboldalunkon nem készíthető heti bontású, (53+1 borító lapos) egyedi képekkel feltöltött, asztali naptár. Nem is tervezzük, mert nagyon papírigényes és sok egyedi fotót is igényel az elkészítése. Mivel volt már rá igény, korábban terveztünk heti bontású, munkaidő-, stb. naptárakat, de ezeket kimondottan fénykép nélkül. Végül időhiány miatt elvetettük. Lehetséges, hogy a későbbiekben majd megvalósul.

XIII. TERVEZNEK-E IDEGEN NYELVŰ, ANGOL NYELVŰ VERZIÓT?

A naptarletoltes.hu weboldalon kizárólag magyar nyelvű, magyar név- és ünnepnapokat tartalmazó naptárakat lehet készíteni. Angol nyelvű változatot egyelőre nem tervezünk, mert a külföldön található hasonló ingyenes, online naptárkészítő szolgáltatás, ami lefedi azokat az igényeket. Valamint offline verziójú naptárkészítő szoftverek is léteznek, főleg angol nyelven - ezek között is létezik szabadon felhasználható, FREEWARE verzió.

XIV. VAN LETÖLTHETŐ NAPTÁRKÉSZÍTŐ SZOFTVERÜK?

A naptarletoltes.hu egy online naptárkészítő szoftver. Letölthető, személyi számítógépen futtatható verziója nincs. A mi szoftverünk egy egyedi programozású, közel 1 év alatt elkészített, kizárólag online felületre kialakított, INGYENES (közel fotóminőségű) naptárakat, PDF-eket előállító program. Egy olyan szegmenst fed le, amivel gyorsan, szinte költségek nélkül juthat bárki egyedi naptárakhoz. Diákokat, időseket és alacsony keresetűeket célzunk meg elsősorban. A sikere ezért is töretlen, sőt növekszik a forgalmunk egyre inkább. Üzleti alkalmazásában egyelőre nem gondolkodunk. Úgy gondoljuk, hogy a nyomdák és gyorsnyomdák lefedik ezt a piacot.

The Apple King

XV. HOL TÖLTHETŐ LE AZ ELKÉSZÜLT NAPTÁRAM?

A naptárletöltés.hu weboldalon készített naptárak a generálás, készítés után letölthetőek, vagy 7 napig megoszthatóak (az elkészült naptárakat 7 nap után töröljük, de addig a link, az URL megosztható). Ha megfelelően kitöltötte a kért adatokat, és a készítés gombra kattint, akkor rövidesen (1-2 perc alatt) elkészül a naptár, amit egy zöld színű státuszüzenet is megerősít: "Az Ön által kért ... elkészült". Az üzenet mellett találja a MEGOSZTÁS gombot, mellyel számos közösségi oldalon megoszthatja a naptárt, de pl. email-ben is elküldheti az URL-t. A naptárt letölteni (a saját számítógépére), PDF formátumban, ezen weblap közepén lehet: "Az elkészült naptár letöltése..." gombra kattintva. mennyiben egy PDF olvasó program az Ön böngészőjébe van integrálva, akkor a naptár a böngészője egy ablakában nyílik meg, de onnan is lementhető a számítógépére, ha a ott a mentés lehetőséget választja. Amennyiben az Ön számítógépe nem kérdezi meg, hogy hova mentse a naptárat, abban az esetben az alapértelmezett, előre beállított letöltési helyre menti a naptárfájlt (pdf). Ha nem tudja a linket (vagy elfelejtette lejegyezni), akkor nem segíthetünk, hiszen ezek az egyedi linkek adatvédelmi okok miatt nem publikusak. Ekkor a megoldás az, hogy újból képeket tölt fel és készít egy új naptárat - majd letölti és/vagy feljegyzi, megosztja a linket.

XVI. ELFELEJTETTEM A LETÖLTÉSI LINKET. HOL TÖLTHETEM LE A NAPTÁRAM?

A rendszerünk minden egyedi, illetve generált naptárt 7 napig megőriz, majd automatikusan törli azokat. Adatvédelmi okokból csak azok férhetnek hozzá, akik azt készítették, illetve akik számára a készítő megosztotta (elérhetővé tette) - vagyis a letöltési link ismeretében. Tehát amikor a naptárat elkészítette, utána letöltheti egy link segítségével a (PDF alapú) naptárt, 7 napig. Amennyiben nem őrizte meg a letöltő linket, elfelejtette felírni, vagy hibásan írta fel a címét, akkor már nem tudja letölteni a kész naptárat - 7 napon belül sem. A kész naptárak listázása nem lehetséges - a fenti, adatvédelmi okok miatt. Ha ilyen elfordulna, akkor kérjük készítse újra a naptárt, hiszen a megfelelő képek birtokában csak 1-2 percig tart!

XVII. MIÉRT ILYEN LASSÚ A NAPTÁR KÉSZÍTÉS?

A online naptárkészítő szoftverünk egy alapvetően nagyon gyors program. A feltöltött képek mennyisége és minősége (felbontása, mérete) változó, ezért a program is hol gyorsabb, hol lassabb. Továbbá a naptárkészítés sebességét az is befolyásolja, hogy mennyien készítenek egy időben naptárakat. Például az év vége felé járva nagyon sokan használják a weboldalunkat (érthetően sokan készítenek karácsonyi ajándékként személyes naptárakat, illetve közeledik az új esztendő, az újév, amikor mindenkinek gyorsan naptárra van szüksége), így jelentősen le van terhelve a szerverünk. A normál üzemmódtól eltérő, túlterhelt esetekben, lehetnek minimális kiesések a szolgáltatásban a nagy forgalom miatt. Továbbá a feltöltendő képek mérete is befolyásolja, hiszen 13 db kép feltöltése a szerverre is időbe tellik. Általában a képfeltöltés és a naptárgenerálás maximum 1-2 percet vesz igénybe, ami e felett van, azt már kirívó esetnek tekintjük. Ha 4-5 perc után sem történik semmi, akkor valószínűleg elakadt a képfeltöltés, vagy túl nagy méretű képfájlokat próbál meg feltölteni. A lassúságot az Ön vagy a mi sávszélességünk pillanatnyi szűk keresztmetszete is okozhatja.

XVIII. MIÉRT NEM TUDOK EGYEDI NAPTÁRT KÉSZÍTENI?

Kérjük, kövesse, tartsa be a naptárkészítés szabályait! A legtöbb esetben hibaüzenetet kap a felhasználó, hogy miért hiúsult meg a naptárkészítés, miért állt le a folyamat. Néha nincs hibaüzenet, ez leginkább olyankor fordul elő, ha a Képfeltöltő felület esetlegesen a lassabb internetkapcsolat miatt nem töltődik be, ill. a weboldal csak részleteiben jelenik meg. A weboldal, ill. a szolgáltatás relatíve sok programkódot tartalmaz, melynek hiánytalanul be kell töltődnie a böngészőbe. A megoldás az lehet, hogy frissíti a böngészőben a weboldalt (F5). Szoktuk javasolni, ha nem működik valami, akkor előbb készítsen egy (6-os típusú) kártyanaptárt, mert ott csak 1 db fotót kell feltölteni. Pl. http://lorempixel.com/490/756/nature/. Ha sikerült, akkor próbálkozzon a több fotóval, illetve használja a saját fotóit. Javasoljuk, hogy minél nagyobb, méretarányos fotókkal próbálkozzon, de fotók egyenkénti méretei ne haladják meg az 500KB-ot és a 2000x2000 pixeles felbontást.

XIX. MIÉRT NEM MEGY VÉGIG A NAPTÁRKÉSZÍTÉS FOLYAMATA?

Több oka is lehet. A leggyakoribb hiba, hogy túl erős biztonsági beállításokat használ a böngészője, ami pl. a sütiket is letiltja, blokkolja. Amennyiben feloldja ezeket a korlátozásokat, sikeresen tud majd naptárakat készíteni. Sokszor a nagyon lassú internetkapcsolat is lehet az oka. A szerver csak bizonyos ideig fogadja a feltöltendő fájlokat. Ha Ön kifut ebből az időből, akkor a szerver megszakítja a kapcsolatot és leáll a naptárkészítés folyamata. Erről hibaüzenetben értesül.

XX. MIÉRT KAPOK FOLYTON SZERVERHIBA ÜZENETET?

Ennek több oka is lehet. A leggyakoribb hiba, hogy nagyon nagy méretű fotókat próbálnak feltölteni a felhasználók. Ezt megtagadja a szerver. Maximum 13 db, maximum 500 KB-os fotót lehet feltölteni. Próbálkozzon előbb egy kártyanaptárt készíteni egy tesztfotóval. Pl. http://lorempixel.com/490/756/nature/. Ha megismétlődik a hiba, akkor gyanítjuk, hogy nagyon lassú az internetkapcsolata és a fájlfeltöltés túl hosszú ideig tart. Ha nagyon lassú az internetkapcsolat és a szervernek túl sok idő még feldolgozza a feltöltött fotókat, akkor leállítja automatikusan a készítést. Az egész naptárkészítés egy megfelelő internetkapcsolattal Kb. 1-2 perc... de leginkább 40 másodperc.
Valamint még az év végi túlterhelés is lehet az oka. Az év vége felé járva nagyon sokan használják a weboldalunkat, így jelentősen le van terhelve, de jelentősebb szerverhibáról nem tudunk ebben az esetben sem. Néha esetlegesen lehetnek minimális kiesések a szolgáltatásban a nagy forgalom miatt.

XXI. FOLYTON HIBÁBA ÜTKÖZÖK. MIÉRT?

A hibaüzeneteket próbáltuk úgy kialakítani, hogy ön mindig a legpontosabban értesüljön a hiba okáról. Általában javaslatot is készítünk a hiba megszüntetésére. Kövesse, tartsa be a naptárkészítés szabályait (amit a Naptárkészítő űrlap tetején olvashat) és akkor valószínűleg sikerrel jár. Amennyiben továbbra is, folyton hibába ütközik, kérjük írja meg a pontos hibaüzenetet, a próbálkozás időpontját, a böngészője típusát.

naptarkeszites.hu

XXII. A NAPTÁRON FEJJEL LEFELÉ VANNAK A FOTÓK. MIÉRT?

Ajánljuk, hogy NE az asztali naptárak (3 vagy 7-es típus) közül válasszon, hanem a fali naptár közül (1, 2, 4 vagy 5-ös típus), és akkor nem lesznek fejjel lefelé a fotók. A természetes, hogy az asztalit ketté hajtva kell használni, míg a falit általában fellógatják.
Feltöltésnél általában a fekvő tájolású fotókat támogatja a rendszer, kivéve a kártyanaptár esetében (a kártyanaptáraknál álló tájolású fotót kell alkalmazni, ami azt jelenti, hogy a szélessége kisebb a fotónak, mint a magassága). Vegyes tájolású fotókat nem ajánlott használni. A szoftver magától nem forgatja el a fotókat a jobb megjelenés érdekében, mert mindenki számára más-más az elvárás és lehetnek esetek, amikor nem célszerű elforgatni, így ezt a funkciót nem is tervezzük beleépíteni a rendszerbe.

XXIII. LEMARAD A FOTÓK EGY RÉSZE (AZ ALJA) A NAPTÁRAKRÓL. MIÉRT?

A naptárkészítésnél leginkább fekvő tájolású fotókkal kell használni (a feltöltésnél). A programunk nem kezeli az álló tájolású fotókat, azaz nem forgatja és nem méretezi át az álló tájolású fotókat a fekvő tájolású naptárakhoz. Az naptárkészítéskor, a fájlfeltöltés résznél, az ajánlásban látható a képarány, mely a fotó tájolására is ad ajánlást. A program álló fotók esetében levágja a kép alját. Megoldásként, kérjük, próbálkozzon fekvő tájolású fotókkal (kivételt képez ez alól, az álló tájolású kártyanaptár (6-os típusú), ott 1 db álló tájolású képet kell alkalmazni). A tájolás változtatásához, a forgatáshoz használja az alábbi online képforgató szolgáltatást. A képek vágásához használhatja az online képkivágó szolgáltatást. Amennyiben túl nagy méretűek a képei, azaz a képfájlok méretei meghaladják az 500KB-ot, használja a Google által fejlesztett, ingyenes Squoosh online szolgáltatást.
Tehát figyeljen a tájolásra (fekvő), képarányra, képméretre (max. 2000x2000) és a fájlméretre (max. 500KB).

XXIV. HOGYAN TUDOK JÓ MINŐSÉGŰ NAPTÁRAKAT KÉSZÍTENI?

A naptárkészítésnél a képfeltöltés lehetőséget úgy alakítottuk ki, hogy képminőség, a képméret és a készítés sebessége optimális legyen, valamint, hogy ne keletkezzenek nagyon nagy méretű fájlok. Amikor a képfeltöltést választja, a program felajánl egy az elrendezéshez optimális felbontást, pl. 1210x605 pixel (képarány 2:1). Ezt a minimális felbontást illetve képarányt ajánlott megtartani, mert ha ettől kisebb felbontású képeket tölt fel, akkor valószínűleg élvezhetetlenül "kockás", pixeles lesz a naptár. Nagyobb felbontást természetesen használhat (szélesség/magasság képarányt megtarva), de ekkor ügyelni kell, hogy a képfájlok ne haladják meg az 500KB méretet. Tehát javasoljuk, hogy a naptárba feltöltendő képeket előzetesen szerkessze meg, azaz előbb vágja meg az ajánlott arányoknak megfelelően, majd mentse úgy el (a kép tömörítését változtatva), hogy azok ne haladják meg egyenként a javasolt 500KB-ot. A képek vágásához használhatja az online képkivágó szolgáltatást. Amennyiben túl nagy méretűek a képei, azaz a képfájlok méretei meghaladják az 500KB-ot, használja a Google által fejlesztett, ingyenes Squoosh online szolgáltatást. Ezen kívül még használhat számtalan ingyenes képszerkesztő szoftvert, illetve az operációs rendszerekbe beépített grafikai programokat is, mivel ezek "alapműveletek" a képszerkesztésben.
Az alábbi táblázatban látható, hogy milyen képeket használjon a legjobb naptárminőség eléréséhez.

.

XXV. MIÉRT NEM SIKERÜL HASZNÁLNI AZ ONLINE KÉPSZERKESZTŐT?

XXVI. HOGYAN KELL HASZNÁLNI AZ ONLINE KÉPSZERKESZTŐT?

 • FIGYELEM! Az online képszerkesztőnk megszűnt. Használjon online szolgáltatásokat vagy az operációs rendszerébe épített grafikai programot.

TIPP: A képek vágásához használhatja az online képkivágó szolgáltatást. Amennyiben túl nagy méretűek a képei, azaz a képfájlok méretei meghaladják az 500KB-ot, használja a Google által fejlesztett, ingyenes Squoosh online szolgáltatást. Ezen kívül még használhat számtalan ingyenes képszerkesztő szoftvert, illetve az operációs rendszerekbe beépített grafikai programokat is, mivel ezek "alapműveletek" a képszerkesztésben.

XXVII. A LETÖLTÖTT PDF FÁJL MEGSÉRÜLT. MIÉRT?

Ez egy nagyon ritka hiba. Általában a rendszerünk hibája okozhatja, amit próbáltunk minimalizálni. Általában a hibás képek, hibás képméretek és a rendszer túlterheltsége okozhatja, hogy nem készül el megfelelően a fájl (valójában nem sérül a pdf fájl, hanem nem készül egy 100%-ban). Amennyiben ez előfordul, akkor várakozzon vagy térjen vissza később... hátha a túlterheltség okozza. Túl sokan próbálkoznak naptárkészítéssel. Azonban ha visszatérve is, sorozatosan előfordul a hiba, akkor kérjük keressen minket az elérhetőségeinken.

XXVIII. JPG KÉPEKET TÖLTÖK FEL, MÉGIS A "HIBÁS KÉPFORMÁTUM!" ÜZENETET KAPOM! MIÉRT?

Lehetséges, hogy valamelyik feltöltendő képfájl nem olyan formátumú, mint amilyen a kiterjesztése (*.jpg). A fájl bináris tartalmának és típusának egyeznie kell a kép kiterjesztésével. Esetleg a képfájl olyan, szabványtól eltérő belső, vagy csatolt információkat tartalmaz, amiket a szoftverünk nem képes felismerni. Bizonyos JPEG fájlokat nem ismer fel a program, illetve a programnyelv, amiben íródott. Ha több képből akar készíteni naptárat és ezt a hibaüzenetet kapja, akkor kérjük, próbálja meg egyenként feltölteni a képeket úgy, hogy (6-os típusú) kártyanaptárakat készít, és akkor kiderül, hogy melyik fájl a hibás. Ezt a fájlt próbálja meg átkonvertálni megfelelő jpeg képpé. Erre használhatja az online képszerkesztőnket.

XXIX. NEM TUDOK LETÖLTENI ELŐRE ELKÉSZÍTETT NAPTÁRAKAT! MIÉRT?

Az előre elkészített tematikus naptárak, a letölthető PDF fájlok, a NAP-TÁR-TÁR-ból, az AdF.ly szolgáltatáson keresztül érhetőek el, ezzel is támogatva az ingyenes szolgáltatásunk fenntarthatóságát. Miután kiválasztotta a megfelelő naptárat és rákattint a letöltés lehetőségre, átirányítja a rendszer az AdF.ly hirdetési felületére. Ezt az oldalt 5 másodpercig kell megtekintenie, hogy a jobb felső sarokban megjelenjen a "SKIP AD" felirat. Ha erre a feliratra kattint, akkor letöltődik a számítógépére a kért naptár. Az AdF.ly megtekintéséhez lehetséges, hogy állítani kell a biztonsági beállításokon és lehetséges, hogy engedélyezni kell a javascript és flash használatát.

AdF.ly


Az előre elkészített minden tematikus naptár, vagyis a letölthető PDF fájlok, az AdF.ly szolgáltatáson keresztül érhetőek el, ezzel is támogatva az ingyenes szolgáltatásunk fenntarthatóságát. Köszönjük a megértésüket! naptár-letöltés

XXX. HOGYAN NYOMTASSAK?

Sokat teszteltük a naptárakat, a nyomtathatóságát. Elmondhatjuk, hogy a nyomatok minőségét elsősorban a képek felbontása befolyásolja, de a nyomtató és a papír minősége sem elhanyagolható. Az elkészült naptár PDF formátumú lesz. A megnyitásához valamilyen PDF néző szoftverre lesz szüksége. A modern böngészők beépítette PDF megjelenítője nem megfelelő, mert ezek csak emulálják a PDF-ek gyors megjelenítését. Böngészőből nyomtatni nem ajánlott! Sok ingyenes ilyen szoftver létezik. Segítséget ez ügyben a naptár elkészültékor, a letöltő link alatt talál. Az 5-s típusú naptár A4-es méretre lett optimalizálva. Szegéllyel és szegély nélküli nyomtatásra képes nyomtatókat is támogatnak általában a PDF olvasó szoftverek.

Ha az ön számítógépén nincs ilyen telepítve PDF olvasó szoftver, akkor letöltheti és telepítheti ingyenesen az alábbi weboldalak valamelyikéről:

A nyomtatható naptárak különböző formátumúak ill. méretűek, így különféle médiaméretek (papírméretek) nyomtatására alkalmas. Lehetőség szerint szegély nélküli nyomtatóra van szükség. Szegély nélküli nyomtató hiányában (mivel a naptárak PDF fájlban rögzítettek) kényszermegoldásként, a nyomtatáskor, egy bizonyos médiaméretre történő átméretezésre is lehetőség adódik. Ebben az esetben — egy bizonyos médiaméretre való korlátozás miatt — csak kevésbé szenved a nyomat minőségromlást, mivel a naptár vektorgrafikus elemei minimálisan 600 dpi felbontásúak, míg a fotók (pixelgrafikus elemek) 95%-os tömörítettségűek és 600 dpi felbontásúak.

Általában javasolt a "Fit to printable area / A nyomtatható területhez igazítás" lehetőség bekapcsolása a nyomtatáskor - ilyenkor az adott dokumentumot, a kiválasztott médiamérethez (A4, A5, stb) igazítja a program, ill. a nyomtató margóihoz, de ezeket láthatja a nyomtatási előképben is.

Először mindenképp csak egy oldalt nyomtasson ki a PDF dokumentumból (akár gyengébb minőségben, hogy kevesebb festék és papír fogyjon), így könnyedén beállíthatja a megfelelő végeredményt. Általában a modern, szegély nélküli, fotónyomtatókkal, fotópapírra történő nyomtatás esetén lesz a legjobb a nyomat, ha a képek minősége és felbontása is megfelelő.

Újrahasznosítás!

NE FELEDJE! LEGYEN KÍMÉLETES A KÖRNYEZETÉVEL! Amennyiben nincs szüksége a naptár teljes tartalmára, vagy esetlegesen csak egy-egy hónapot szeretne használni, megteheti, hogy csak egy-egy oldalt nyomtat ki a naptárból! Ha teheti, vásároljon újrahasznosított papírt! Kérjük, az elhasznált naptárakat gyűjtse szelektíven!

XXXI. MIÉRT NEM TUDOK LEIRATKOZNI A HÍRLEVÉLRŐL?

Valószínűleg már korábban leiratkozott a hírlevélről. A címe már törlődött az adatbázisból. Valószínű, hogy akkor törlődött az email cím, amikor rákattintott a Leiratkozás linkre. Erről egy megerősítő, zöld színű státuszüzenetet is kellett kapnia. A leiratkozás sikeres volt. Önnek nincs több teendője. A továbbiakban már nem fogjuk hírlevélben megkeresni Önt.


* * *

Kellemes naptárkészítést!
naptárletöltés.hu

Utoljára frissítve: 2023. december 17. / 2013. december 14. (2. kiadás)